Když maminky darují mléko. Zlínská nemocnice tak získává stovky litrů ročně

Loni doneslo mléko celkem dvacet jedna žen.

Stovky litrů mateřského mléka získává ročně zlínská nemocnice od maminek, které projdou tamní porodnicí.

Přebytky většinou odstříkávají doma a nosí je do sběrny mateřského mléka přímo do Krajské nemocnice Tomáše Bati. Mléko pak dostávají novorozenci a kojenci, kterým ho nemůže z různých důvodů dát biologická matka.

Výstavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích dostala zelenou. Krajští zastupitelé schválili nákup pozemků

Krajská nemocnice ve Zlíně

Za 180 000 metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj dát asi 300 milionů korun.

Loni doneslo mléko celkem dvacet jedna žen. Z toho tři si nechaly za celkem asi šedesát litrů zaplatit. Za litr dostanou sedmdesát korun.

Mléko nemohou darovat například silné kuřačky nebo uživatelky drog. Darovat nemůžou ani ženy, které užívají některé druhy léků. Mateřské mléko i dárkyně samozřejmě prochází kontrolou. V Česku existují sběrny a také banky mateřského mléka.

Většina je tam, kde mají perinatologická centra zajišťující péči také o patologické novorozence, například nedonošené. Banky mateřského mléka zatím existují pouze v Čechách, a to v Praze, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Mostě a České Lípě.

Nabízejí mléko i zájemcům mimo nemocnici. Jsou náročnější na vybavení a personál. Nemocnice, ve které se banka nachází, musí mít vypracovanou strategii pro manipulaci a skladování mléka, zdravotnický personál prochází pravidelným proškolením.

autor: pes
Spustit audio

Související