Kdo u Hulína znečistil pitnou vodu pro sto tisíc lidí? Pomoci vypátrat pachatele má i 30 tisíc odměny

Společnost Vodovody a kanalizace Kroměříž slibuje třicet tisíc korun za informace o původci znečištění zdrojů pitné vody u Hulína.

Dnes to oznámil starosta Kroměříže Jaroslav Němec z hnutí ANO. Před týdnem někdo nalil do jímacích vrtů větší množství olejovité látky. Zdroj slouží zhruba sto tisícům odběratelů.

„Máme velký zájem na tom, aby osoba, která se tohoto zavrženíhodného činu dopustila, byla dopadena,“ uvedl starosta Kroměříže a místopředseda představenstva VaK Němec.

Policisté zatím dál pátrají po pachateli. Dotyčného podezřívají z trestného činu poškození vodního zdroje, za což mu v případě uznání viny hrozí až dva roky vězení.

Policie hledá

„Vyšetřování je na začátku, v případě zjištění nových skutečností se právní kvalifikace ještě může změnit,“ řekla dnes ČTK kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Radnice chce kroměřížskou lávku otevřít do září. Školáci nachodí kilometry navíc

Lávka přes řeku Moravu v Kroměříži

Kroměřížská radnice chce lávku přes řeku Moravu otevřít nejpozději do září letošního roku. Je to i kvůli žákům ze základní školy Zámoraví.

Dodávky pitné vody na Kroměřížsku ohroženy nejsou.

Pracovníci společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) Kroměříž zjistili v pátek při pravidelné kontrole prameniště, že jsou uražené zámky na bráně plotu.

Pachatel následně poškodil dvě větrací šachty u montážních vstupů do podzemní komory vrtu S7 a S8, kam poté hadicí nalil velké množství olejovité látky.

Čeká se na výsledky

"Čekáme na výsledky odborného vyjádření, které určí, o jakou látku se jedná. Závěry by měly být známy v nejbližších dnech," uvedla Kyšnerová.

Pracovníci VaK zjistili při pravidelné kontrole jímacího území Hulín minulý pátek, že byly uražené zámky na bráně plotu. Pachatel poté poškodil dvě větrací šachty u montážních vstupů do podzemní komory.

Opravený přivaděč surové vody vedoucí z prameniště v Hulíně na úpravnu vody do Kroměříže otevřely VaK loni na konci září. Jde o klíčovou investici, díky níž VaK mohou odběratelům minimálně na 50 let garantovat dostatečné množství vody pro zásobování celého okresu Kroměříž i městysu Nezamyslice a obce Srbce na Prostějovsku.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související