Chceme, aby naše dítě mělo v rodném listě Kroměříž. Porodnici kraj nezruší

15. únor 2018 07:15

Koncepce zdravotnictví Zlínského kraje počítá s tím, že v Kroměříži má zůstat domácí a nadstandartní porodnice. Fungování porodnice bude ale podle hejtmana Jiřího Čunka záležet na jednání s pojišťovnou.

Nemáme ambice nic rušit, říká v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín hejtman Jiří Čunek. „Je potřeba chápat to, že to není tak, že bych se špatně vyspal a naráz bych rušil nemocnici,“ řekl Čunek.

Potvrdil, že kraj chce porodnici zachovat. „Zrovna porodnice je zvláštní tím, že tam kde se dítě narodí, tak to místo chtějí mít rodiče v rodném listě. Lidé mi říkali, my jste tady z Kroměříže, my bychom rádi, aby naše dítě mělo v rodném listě právě toto město,“ řekl Čunek.

Důležitá bude zdravotní pojišťovna

Podle něj jde o to, kolik porodů se v jednotlivých zařízeních uskuteční. A také na stanovisku zdravotní pojišťovny.

„V zahraničí se uvádí, že ideální počet porodů na pracovišti je 1500. Naše společnost porodníků říká 800, jindy 600,“ řekl Čunek. V kroměřížské porodnici se loni narodilo 661 dětí.

Podle Čunka je důležité budovat zdravotnické pracoviště, které bude pojišťovna platit a podporovat.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřicha Tichého budou na konci letošního roku lůžkovým zařízením v Česku končit dosavadní smlouvy s VZP.

"VZP je připravena tento prostor využít k nalezení takového řešení, které bude pro její klienty garantovat zajištění dostupné a zároveň kvalitní a bezpečné zdravotní péče. Nicméně předjímat nyní, o bezmála dvanáct měsíců dříve, jak budou smlouvy mezi VZP a jednotlivými nemocnicemi vypadat, by bylo ryze spekulativní," uvedl už dříve Tichý.

Veřejné projednání koncepce

Koncepcí rozvoje čtyř krajských nemocnic ve Zlínském kraji se bude zabývat konference na začátku dubna. Určena bude zastupitelům i veřejnosti, pozváni budou také zástupci obcí. V pondělí 23. dubna bude zastupitelstvo, které bude materiál této koncepce schvalovat.

Podle koncepce by ve všech nemocnicích zřizovaných Zlínským krajem měla zůstat zachována ortopedie, náročné operace se však zřejmě přesunou do jednoho centra. Zrušena by však měla být lůžková část očního oddělení v Kroměříži. K 31. prosinci loňského roku již byla zrušena lůžková část na infekčním oddělení zlínské nemocnice, zůstala tam jen ambulance.

autoři: Tomáš Fránek , Saskia Mišová

Související