Hádka o nemocnice na Zlínsku. Hejtman Čunek odmítá privatizaci, rušit se budou oddělení

18. prosinec 2017 15:40

Zlínský kraj nechystá privatizaci svých nemocnic. Dnes to řekl na jednání zastupitelstva hejtman Jiří Čunek z KDU - ČSL. Odpověděl tím na otevřený dopis poslankyně Aleny Gajdůškové z ČSSD. Kraj ale plánuje rušit některá oddělení.

Čunek odmítl variantu pronájmu nemocnic soukromým provozovatelům.

"O takovém kroku jsem nikde a nikdy nemluvil a dokonce jsem o něm nikdy neuvažoval. Při nástupu jsme řekli, že si nemocnici chceme nechat a chceme ji učinit daleko lepší i co do výkonu ekonomického,“ řekl Čunek.

Zlínský kraj ale plánuje redukci některých menších lůžkových oddělení ve svých nemocnicích. Například ortopedie by měla fungovat zřejmě jen ve dvou nemocnicích místo čtyř.

Konkrétní zařízení zatím hejtmanství neurčilo. Podobná debata se týká například dětských lůžkových oddělní, ale také očního oddělení v Kroměříži nebo tamní porodnice. První platnou změnou je zrušení lůžkového infekční oddělení ve Zlíně.

Podle některých zastupitelů ale není jasné, jaké kroky vlastně kraj chystá.

Podle Čunka je složitá je zejména situace ve zlínské nemocnici, která má dlouhodobě potíže s hospodařením. Kraj chce ve Zlíně stavět internu s centrálním příjmem, podle Čunka je však na objekty v areálu nemocnice málo místa, proto se zvažovaly další možnosti včetně stavby nové nemocnice na jiném místě.

Nesouhlas veřejnosti vzbudil například jeden z možných návrhů, že by nemocnice byla postavena v holešovské průmyslové zóně. Hejtman dnes však uvedl, že to není reálné.

"O takovém kroku jsem nikde a nikdy nemluvil, a dokonce jsem o něm nikdy neuvažoval."
Jiří Čunek, hejtman Zlínského kraje

autoři: Tomáš Fránek , pes
Spustit audio

Související