Porodnici zrušit nenecháme. Radní v Kroměříži chtějí bránit nemocnici

4. leden 2018 17:30

Kroměřížská radnice odmítla diskutované rušení tamní porodnice. Hejtmanství už dříve uvedlo, že chce jednat o rušení některých oddělení v krajských nemocnicích a jejich slučování.

Zastupitelstvo Zlínského kraje loni 18. prosince přijalo usnesení, kterým uložilo radním předložit na příští zasedání návrh koncepce rozvoje nemocnic a to včetně slučování oddělení. Už od začátku roku je jediné lůžkové infekční oddělení v nemocnici v Uherském Hradišti.

Kromě kroměřížské porodnice by se mohly slučovat oční nebo ortopedické oddělení v nemocnicích.

Hejtman Jiří Čunek z KDU - ČSL v prohlášení uvedl, že kroměřížská porodnice v existenčním ohrožení není. Starosta města Jaroslav Němec z hnutí ANO dnes uvedl, že jen připuštění možnosti takového řešení nemocnici poškozuje.

Kroměřížská nemocnice loni měla 660 porodů, v roce 2016 jich bylo 655 a o rok dříve 628. „Zájem rodiček o kroměřížskou porodnici je vzrůstající. Zveřejnění záměru zrušení jí ale ubližuje. Přitom porodnice v Kroměříži poskytuje špičkové služby,“ mínil Němec.

Mluvčí nemocnice Veronika Klímová potvrdila, že myšlenka rušení porodnice mezi lidmi koluje. „Obrátilo se na nás několik maminek s dotazem, zda k nám mohou přijít, nebo zda budeme zavírat. Samozřejmě je chceme uklidnit, že porodnice funguje i nadále,“ řekla Klímová.

Zvažovat se bude také budoucnost lůžkové části ORL a traumatologického oddělení v Uherskohradišťské nemocnici či dětského oddělení ve Vsetíně.

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související