K vidění je dva tisíce hvězd a někdy i polární záře. Nebe v Horní Bečvě neosvětlují lampy

Horní Bečva je zapojena do projektu Tmavé nebe v Beskydech. V části ulic horské vesnice je úplná tma.

Beskydská oblast tmavé oblohy byla založena v roce 2013. Leží na česko–slovenské hranici v Chráněných krajinných oblastech Beskydy a Kysuce v okolí obcí Staré Hamry a Bílá.

Na 300 kilometrech čtverečních zahrnuje sedm moravských a pět slovenských obcí. A vidět je na dva tisíce hvězd a při jasné obloze někdy i polární záře.

Starosta Horní Bečvy Rudolf Bernát (ČSSD) říká, že pro část obyvatel obce je prioritou mít spíše osvětlení než vidět nebe nad obcí.

Jak dobře znáte Beskydy? Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu

03764833.jpeg

CHKO Beskydy právě dnes slaví 45 let od svého založení. Největší chráněná krajinná oblast u nás má na svém území řadu prvenství a zajímavostí. Myslíte si, že je všechny znáte? Připravili jsme pro vás krátký kvíz, kde si své znalosti můžete vyzkoušet.

„Snažíme se proto využívat moderní technologie. Využíváme lampy, které nesvítí celou noc nebo svítí jenom při pohybu. V místech, kde není elektřina, zkoušíme solární osvětlení,“ popisuje aktivity obce.

Kromě beskydských obcí tmavé nebe mohou lidé v Česku vidět také v Jizerských horách a na Manětínsku.

Úplně nejtmavší místo na světě je chilská poušť Atakama, kde stojí i známá observatoř. Další podobná místa najdeme ve vnitrozemí Austrálie. Tato místa mají podle Bortleho devítimístné stupnice úroveň znečištění číslo 1. Beskydy mají trojku, Jizerské hory podle podmínek trojku až čtyřku.

Pro Beskydy platí stupeň 3: venkovská obloha. Známky světelného znečištění jsou viditelné podél obzoru. Mraky mohou být slabě nasvícené nad nejjasnějšími místy u horizontu, ale nad hlavou jsou tmavé. Mléčná dráha je bohatá a strukturovaná a kulové hvězdokupy jsou všechny zřetelně viditelné pouhým okem.

Světelnému smogu se bude v pátek 6.4 v 17.32 věnovat pořad Co vy na to na frekvencích Českého rozhlasu Zlín.

Související