Jízda králů ve Vlčnově 2024 už zná svého krále – bude jím devítiletý František Janča

29. leden 2024 12:42

Králem letošní Jízdy králů ve Vlčnově na Slovácku bude devítiletý František Janča. Společně s ním se na Krojovém plese 27. ledna 2024 představila i jeho družina.

Na tradičním Krojové plese ve Vlčnově na Uherskohradišťsku byl po boku chlapců a dívek narozených v roce 2006 představen i nový král tradiční Jízdy králů. František Janča půjde ve šlépějích svého otce i bratra Zdeňka, který byl králem před dvěma lety.

Samotná Jízda králů, která je zapsaná na seznamu nehmotného dědictví lidstva UNESCO, se ve Vlčnově pojede 26. května. Ještě před tím ale nového krále a jeho družinu čekají například tradiční velikonoční obchůzky nebo stavění máje.

Národopisná slavnost s lidovým zvykem jízdy králů se bude letos konat 25. – 26. 5. 2024.

Jedná se o obřadní objížďku vesnicí na koních s postavou krále oblečeného v ženském obřadním kroji. Doprovází ho družina chlapců na ozdobených koních a dvě pážata, pobočníci s tasenými šavlemi.
Starobylá lidová slavnost, odehrávající se na Svatodušní neděli ve Vlčnově, má tradici delší než 200 let. Podobně jako masopustní průvody na Hlinecku byla zapsána na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Vyvrcholením oslav je průvod krále a jeho družiny na ozdobených koních, který projíždí celou vesnicí. Jde o originální iniciační obřad, při němž jsou osmnáctiletí chlapci vítáni mezi dospělé občany obce. Každý z nich vystupuje jako člen královské družiny jen jednou v životě, králem pak je malý hoch ve věku 10-12 let, převlečený do dívčího kroje. Jízdu králů provází vystoupení folklorních souborů, koncerty dechových a cimbálových muzik, ochutnávky vína, jarmark řemesel a výstavy.

Před druhou světovou válkou se Jízda králů konala téměř v každé vsi na Slovácku, dnes se tato specifická tradice udržuje kromě Vlčnova ještě v Hluku, Kunovicích a Skoronicích.

Spustit audio

Související