Výjimečné setkání králů. Na poutním místě se poprvé sešly krojované družiny z Vlčnova, Hluku, Kunovic i Skoronic

8. květen 2022 18:36

Na Svatém Antonínku se setkali čtyři králové. Z Hluku, Kunovic, Vlčnova a Skoronic. Právě v těchto obcích se letos pojedou Jízdy králů zapsané na seznam Unesco.

Průvod čítající na dva tisíce lidí, ve kterém byli zastoupeni fokloristé z královských družin provázející Jízdy králů ve Vlčnově, Kunovicích, Hluku a Skoronicích, se dnes setkal na poutním místě - na Svatém Antonínku.

Na kopci na pomezí Zlínského a Jihomoravského kraje všichni čtyři králové, tedy Zdeněk Janča z Vlčnova, Marek Šuránek z Hluku, Martin Libosvár z Kunovic a Adam Nedvědický ze Skoronic, podepsali pamětní listy. A při bohoslužbě se spolu s ostatními poutníky pomodlili za pěkné počasí.

Dnešní setkání bylo přitom výjimečné.

Těch prvních dvou v letech 2008 a 2014 se totiž zúčastnili pouze králové z Hluku, Kunovic a Vlčnova, skoronický král byl účastníkem setkání poprvé.

V Kunovicích se Jízda králů koná jednou za dva roky, v Hluku jednou za tři roky, ve Skoronicích každý čtvrtý rok a ve Vlčnově každým rokem.

Jízda králů může mít původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou chlapci soutěžili při vyhánění dobytka. Nejlepší byl králem. Druhý možný původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad v 15. století. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži. 

autoři: Lukáš Veselý , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související