Jezírko s rybami a žábami a místo k posezení. Zlín chce zpříjemnit sídliště Jižní Svahy

Zlínská radnice chce v Centrálním parku na největším sídlišti Jižní Svahy vytvořit odpočinkové místo s jezírkem.

"Půjde o místo pro odpočinek či relaxaci. Že ho lidé v této lokalitě chtějí, bylo patrné i v anketě, kterou jsme před časem uspořádali k budoucímu využití sousední plochy po ´torzu´," uvedl primátorův náměstek Bedřich Landsfeld (STAN).

Nově upravená plocha by měla mít rozlohu asi jeden hektar. Dominantou bude jezírko s rozlohou 1000 metrů čtverečních, do kterého budou vysazeny malé ryby a žáby, na břehy vodní rostliny. Nádrž nebude určená ke koupání.

Je nejstarší v extralize. Podívejte se, jak by mohl vypadat zimní stadion ve Zlíně

Studie rekonstrukce zimního stadionu ve Zlíně

Přes šedesát let starý stadion ve Zlíně je nejstarší ze všech hal v extralize a jedním z posledních, které nevlastní město.

"Půjde o krajinný prvek, takzvaný vodní biotop, který navíc bude za horka osvěžovat okolí. Posedět bude možné na zpevněné ploše, která u jezírka také vznikne," uvedla zahradní architektka z odboru městské zeleně magistrátu Zuzana Hegmonová.

Nádrž bude napájená z podzemního vrtu, počítá se i s využitím dešťové vody svedené z nedalekých bytových domů. "V dnešní době se potvrzuje, že klima během dalších desítek let bude stále teplejší a s minimem srážek, proto je hospodárnost s využitím dešťové vody na místě," uvedl Landsfeld. Kvalitu vody budou udržovat čerpadla.

 Náklady na projekt se zatím jen odhadují. První odhady jsou asi 20 milionů korun.

Nový park na Jižních Svazích ve Zlíně

Související