Jedenapadesát milionů korun rozdělí Zlínský kraj do programu Rozvoje venkova

2. leden 2008

Historicky největší částkou přispěje Zlínský kraj do programu Rozvoje venkova pro tento rok. Obcím do dvou tisíc obyvatel rozdělí bezmála jedenapadesát milionů korun. Náměstek hejtmana Vojtěch Jurčík také samosprávám slíbil snížení jejich podílu na dotovaných investicích.

V oblasti životního prostředí jich plánují obce a města desítky. "Úspěšnost byla poměrně vysoká. V rámci prvního kola výzvy operačního programu životního prostředí bylo ze Zlínského kraje uplatněno nebo vybráno celkem dvaatřicet žádostí na ty jednotlivé okruhy. Tím první okruhem je oblast ochrany vod, druhým oblast ochrany ovzduší, pak je energetická oblast a ta čtvrtá je oblast nakládání s odpady," vysvětluje náměstek zlínského hejtmana Vojtěch Jurčík.

Celkem bylo podáno žádostí za jednu miliardu a dvě stě milionů korun, přičemž ta výše dotace se pohybuje někde mezi sedmdesáti až devadesáti procenty u jednotlivých žádostí. "Já tedy předpokládám, že tyto žádosti budou dále dopracovány jednotlivými žadateli a budou postupně realizovány. Myslím si, že to je docela dobrý krok ze strany subjektů ve Zlínském kraji," uvádí Vojtěch Jurčík.

V oblasti ochrany vod podala žádost například obec Jablůnka, která by chtěla realizovat čistírnu odpadních vod v celkových nákladech 135 milionů korun. "Obdobně je tady obec Hošťálkova, rovněž rozšíření kanalizace a čištění odpadních vod za 18 milionů a 280 tisíc korun," vypočítává Jurčík.

Jak dále Vojtech Jurčík uvádí, projekty by měly být úspěšné všechny. " Podávány byly přímo Stavebnímu fondu životního prostředí a ten je prostě zesumarizoval v tabulkové podobě a dal je k posouzení krajské pracovní skupině, která se skládá z lidí z vedení kraje," doplňuje náměstek zlínského hejtmana Vojtěch Jurčík.

autor: rv
Spustit audio