Jeden z posledních zbytků Baťovy dálnice v Ludkovicích se zbourá

14. září 2021 15:10

Betonový monolit z konce třicátých let minulého století, který stojí v Ludkovicích, je podle posudků v havarijním stavu. Krajští zastupitelé proto rozhodli, že se bude bourat.

Čtěte také

Betonový monolit z roku 1939 je pozůstatkem plánované dálnice, kterou už dříve navrhl Jan Antonín Baťa. Stát ji začal stavět těsně před druhou světovou válkou. Proto z ní zbyly jen náspy a základy mostů, které už většinou poznamenalo počasí a věk. 

Historici a část veřejnosti s demolicí nesouhlasí. Podle historiků je ludkovický most jedním z mála dokladů plánované dálniční sítě z první republiky. Části obyvatel je také líto, že zmizí neobvyklá dominanta obce.

Ludkovice - most

AKTUALIZACE 27. 7. 2023

Betonový podjezd v Ludkovicích na Zlínsku bude zbourán od 14. do 31. srpna 2023. Náklady činí téměř sedm milionů korun. Práce si vyžádají omezení dopravy. Silnice pod podjezdem bude zcela uzavřena. Objízdná trasa povede přes Březůvky, Doubravy, Hřivínův Újezd, Kaňovice a Biskupice na Zlínsku.
Stavbaři při demolici vybudují provizorní stezku pro pěší o šířce dvou metrů, která umožní pohyb lidí kolem staveniště po celou dobu odstraňování podjezdu. 

Spustit audio

Související