Jak využít melounová semínka? Máme pro vás dva tipy

Kaloricky příznivá pochoutka, navíc při její konzumaci dostáváte do těla i množství tekutin. Možná tušíte, že řeč je o melounu!

Melounová semínka jsou zdrojem vlákniny a antioxidantů, obsahuji vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, sodík, měď a železo. Železo obsažené v semínkách melounu je tělem lépe přijímáno, když je jíme společně s melounovou dužinou. Vždy je však pečlivě rozkousejte!

A právě semínka z melounu jsou hlavní ingrediencí následujících dvou receptů, pojďme si společně připravit:

Pražená melounová semínka

  1. Nejprve jadérka pečlivě omyjte a usušte.
  2. V tomto stavu je vložte do misky se špetkou soli a zakápněte trochou olivového oleje.
  3. Vše promíchejte tak, aby bylo každé semínko obalené olejem.
  4. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a připravená semínka na něj rovnoměrně rozložte.
  5. Vložte do rozehřáté trouby na 180 °C na 10 až 15 minut, až budou křupavá.

Můžete zkusit i variantu, kdy usušená melounová zrnka nasucho opečete na pánvi. Takto upravená semínka můžete chroupat jen tak, když máte na něco chuť nebo je využít do salátů, koláčů, moučníků a jogurtů.

Domácí směs koření

  1. Připravte si suchá jádra ze tří melounů, pět usušených chilli papriček, čtyři stroužky česneku a špetku soli.
  2. Semena spolu s pálivými papričkami opražte nasucho na pánvi a pak je rozmixujte na jemný prášek.
  3. Přidejte rozmačkaný česnek a sůl a vše ještě jednou rozmixujte.
  4. Vzniklou hmotu pak usušte v troubě na nízkou teplotu a používejte k ochucení jídla

Tip: Výborně se směs hodí na maso nebo zeleninu při grilování.

Související

  • Trhanec s jablky a rozinkami

    Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren.

  • Zapečené batáty

    Sladkou chuť mají batáty díky obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy. Ačkoli pocházejí stejně jako klasické brambory ze Střední Ameriky, botanicky příbuzné nejsou.

  • Jablková a fialková zmrzlina

    Apetýt vás receptem osvěží a naláká na skutečné jaro. Z Kuchařky pro Mendela, kterou objevilo Moravské zemské muzeum ve svých archivech, vám nabízíme dva recepty.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová