Jablková a fialková zmrzlina
Apetýt vás receptem osvěží a naláká na skutečné jaro, kdy už sluneční paprsky mají dost sil. Z Kuchařky pro Mendela, kterou objevilo Moravské zemské muzeum ve svých archivech, vám nabízíme dva recepty. Připravte si jablkovou a fialkovou zmrzlinu!
Recept na jablkovou zmrzlinu je následující:
- 10-12 jablek jemného druhu oloupej, rozkrájej a pokapej citronovou šťávou.
- Přidej 20 dkg cukru a vše potluč; mezi tlučením přidávej ¼ l vody a ještě asi 14 dkg cukru a z 1 citronu šťávu.
- Všechno nechej 2 hodiny stát.
- Potom teprve hustým sítem přelisuj, promíchej, můžeš též 4 lžíce surogátu přidat, a vše do stroje mrazit.
Na jarní fialkovou zmrzlinu budete potřebovat:
- Utři v míse 25 dkg cukru šlehaného se 6 žloutky do pěny.
- Potom pomalu přidávej za pilného míchání 1,5 l sladké husté smetany a ¼ l fialkové šťávy.
- Na mírném ohni šlehej metlou tak dlouho, až krém zhoustne, pak nechej prochladnout a následně zamrazit.
I tyto recepty jsou důkazem, že i v době Johana Gregora Mendela si lidé rádi dopřávali sladkou tečku za hlavním jídlem.
Související
-
Pudinková buchta
Apetýt vám i dnes přináší inspiraci do kuchyně. Sladká tečka – i tak by se mohl jmenovat vděčný a jednoduchý recept na pudinkovou buchtu.
-
Sirup z pampelišek
S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.
-
Mrkvový koláč s jablky
„Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka