Masopustní koblihy

Nadýchané a voňavé koblížky k masopustu neodmyslitelně patří. Příprava je sice náročnější, ale výsledek stojí za to. Lehoučké koblihy plněné marmeládou můžete potřít máslem s rumem a pocukrovat. A nikdo neodolá! Středeční Apetýt napoví, jak na to.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 35 g droždí
  • 3 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
  • trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • marmeláda na náplň
  • 1 litr oleje na smažení

Postup:

  1. Droždí spolu se lžičkou cukru rozetřete v misce na tekutou kaši.
  2. Poté přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě.
  3. Kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu, pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
  4. Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte.
  5. Do máslové pěny dobře vmíchejte žloutky, rum, osolte a přidejte citronovou kůru.
  6. Mouku smíchejte s kváskem a utřeným máslem.
  7. Po částech přilévejte zbytek mléka a stále pracujte vařečkou. Kdo má robota, připraví těsto v něm. Robota nechte pracovat asi 10 minut. Pracanti s vařečkou míchají těsto také dohladka. Těsto by nemělo lepit.
  8. Jakmile máte těsto hotové, mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut až hodinu a půl.
  9. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho trochu roztáhněte a válečkem rozválejte na placku.
  10. Vykrajovátkem vykrajujte kolečka (postačí i malá sklenička). Vyvalováním a díky mouce by už nemusely být tak nadýchané.
  11. Kolečko na koblihu zmáčkněte prsty a dejte na něj marmeládu. Vezměte druhé kolečko, to přiložte na marmeládu a opět zmáčkněte, hlavně po okrajích, aby se spojilo s těstem vespod a zároveň ho překrylo. Takto krásně těsto uzavřete, marmeláda vám při smažení nevyteče.
  12. V kastrolu rozehřejte olej. Mějte ho tam tolik, aby koblihy v kastrolu plavaly a nedotýkaly se dna. Že je olej dost horký poznáte tak, že do něj ponoříte kousek zbylého těsta. Pokud se hned začne smažit, můžete pokračovat koblihami.
  13. Jakmile máte v hrnci koblihy, přikryjte ho poklicí a nechte tak asi 2 minuty. Počkejte, dokud nezezlátnou.
  14. Poté je otočte a už smažte odkryté. Toto by mělo způsobit, že koblihy díky páře krásně vyběhnou.
  15. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje odkapávající tuk a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koblih.
  16. Hotové koblížky potřete rozpuštěným máslem s rumem a poprašte moučkovým cukrem.

Související

  • Škvarkoví šneci

    Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.

  • Lívance z kyselého mléka

    V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.

  • Pohankové „krajkové“ palačinky

    Hromnice jsou křesťanský svátek, který připadá na začátek února. Hromnice jsou bohaté na pověry: nesmělo šít, protože se věřilo, že do jehly poté uhodí blesk.