Pohankové „krajkové“ palačinky

Hromnice jsou křesťanský svátek, který připadá na začátek února. Tento den značí 40 dnů od narození Ježíška. Hromnice jsou bohaté na pověry, ten den se nesmělo šít, protože se věřilo, že do jehly poté uhodí blesk, bylo zapovězeno tančit, mluvit sprostě a klít. Platil i zákaz žertování a špásování!

Den se prodlužuje a noc pomalu zkracuje, jak praví známé rčení „Na Hromnice, o hodinu více.“ A ještě jedna zajímavost, v České republice máme vesnici Hromnice, leží v Plzeňském kraji.

Symbolem Hromnic jsou palačinky. Legenda tvrdí, že v keltských dobách se v tento den muži převlékali za medvědy a běhali za děvčaty. Křesťanská snaha církve odklánět lidi od starých pohanských zvyků, vedla k tomu, že se v ranném středověku podávaly v kostele palačinky. Jejich kulatý tvar připomínal slunce a lákal do chrámu páně, protože symbol světla je do dnešních dnů i symbolem „osvícení“ nebo síly Ducha svatého.

Ingredience
  • 250 g hladké pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 300 ml mléka
  • špetka soli
  • olej na smažení

Uděláme si dnes pohankové palačinky – spojíme možná nespojitelné, a to svět starých keltů, kteří pohanku znali a do jídelníčku zařazovali, s dávnými křesťanskými zvyky. Tyhle palačinky navíc budou vzhledem připomínat krajku, takže i talíř bude na Hromnice díky pokrmu „oblečen svátečně“, tak jak se sluší na návštěvníky mše.

Suroviny jsou pro čtyři osoby.

Postup:

  1. Mouku osolíme, smícháme s vejcem a polovinou mléka.
  2. Umícháme hladké těsto, postupně přidáváme zbylé mléko, aby těsto bylo vláčné.
  3. Necháme alespoň hodinu odstát, aby mouka dobře nabobtnala.
  4. Poté řídké těsto nalejeme do ½ l plastové láhve s úzkým pítkem, a na rozpálenou pánev lijeme těsto tak, že vznikne krajková palačinka.
  5. Opékáme opatrně z obou stran.
  6. Na závěr stačí jen pocukrovat.
  7. Jako přílohu vyzkoušejte kvalitní šlehačku (250 ml), kterou rozmixujete s vrchovatou lžící švestkových povidel.

Související