Ostružinová povidla

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Ostružiny
0:00
/
0:00

Babské rady vám každé pondělí přináší nepřeberné množství rad a receptů. Tentokrát vám nabídneme recept na ostružinová povidla.

Čím nám ostružiny prospívají? Obsahují vitamin C, draslík, vlákninu, železo a hořčík. Studie prokázaly, že v nich najdeme i látky, které zpomalují stařeckou demenci. Chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí.

Tak jdeme na slíbený recept, připravte si:

  • 1 kg ostružin
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce rumu
  • 600 g cukru krupice
  • 1 lžičku skořice
  • 2 rozdrcené hřebíčky

Postup:

  1. Ostružiny podlijeme vodou a rumem a vaříme do změknutí.
  2. Potom přepasírujeme přes síto, přidáme další suroviny a pomalu vaříme do zhoustnutí.
  3. Ještě horká povidla dáme do zavařovacích sklenic a postavíme dnem vzhůru.

Tip: Parádně chutnají na palačinkách, v jogurtu nebo jako náplň do koláčů.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...