Zapečené batáty
Sladkou chuť mají batáty díky obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy. Ačkoli pocházejí stejně jako klasické brambory ze Střední Ameriky, botanicky příbuzné nejsou.
Budete potřebovat:
- 2 ks batátů
- 10 dkg šunky
- 1 cibuli
- 20 dkg eidamu
- 1 balení mletého masa
- 3 řapíkaté celery
- olej
- máslo
- česnek
- sůl a mletý pepř
Postup:
- Batáty omyjeme a dáme je i se slupkou vařit do slané vody. Vaříme je do poloměkka, poté je necháme vychladit.
- Vychladlé batáty podélně rozkrojíme a prostředek z poloviny vydlabeme.
- Připravíme si náplň z mletého masa.
- Do nádoby dáme na olej zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku.
- Na osmaženou cibulku dáme mleté maso, osolíme a opepříme.
- Přidáme na drobné kousky nakrájený řapíkatý celer a necháme podusit.
- Pak přidáme na nudličky nakrájenou šunku a rozmačkaný česnek.
- Necháme ještě chvilku dusit.
- Směs odstavíme a necháme vychladnout.
- Vychladlou masovou náplň smícháme s vydlabanou sladkou bramborou a nastrouhaným sýrem, trochu sýru si odložíme na závěrečné posypání.
- Zapékací misku si vymažeme máslem a položíme do ní vedle sebe batáty, které naplníme připravenou masovou směsí.
- Nahoru směs ještě posypeme zbylým strouhaným sýrem.
- Batáty plněné mletým masem dáme zapéct do trouby na 200 °C a ihned po upečení podáváme, nejlépe s čerstvým salátem.
Související
-
Japonský salát s klíčky
V babských radách zazněl i recept na asijskou inspiraci toho, jak naklíčená semínka využít v kuchyni, nejlépe tak, aby to členům vaší rodiny chutnalo.
-
Lívance z kyselého mléka
V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.
-
Dip z avokáda
V pondělních Babských radách jsme velebili avokádo a jeho blahodárné účinky nejen při konzumaci, ale třeba i využití v kosmetice.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.