Jak bude vypadat africký kemp ve zlínské zoo? Padesát lidí ve stanech a možnost nočních prohlídek

30. leden 2018

Součástí nového areálu Karibuni v zoologické zahradě v Lešné bude africký kemp a tábor pro děti. Kemp bude se sociálním zařízením, společenskou místností a stany vyšší třídy v safari stylu, v nichž budou moci rodiny s dětmi přenocovat nebo strávit víkend.

Kemp se podle oznámení úřadům v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí bude rozkládat na 550 metrech čtverečních. Bude v něm jedenáct stanů pro padesát lidí.

Ti pak budou mít kromě přenocování možnost podívat se při nočních prohlídkách na výběhy slonů, ale i dalších zvířat jako je třeba dikobraz nebo hyenky.

„Kemp bude fungovat jen v letním období a stany budou mobilní, přesto nabídne v hlavní sezoně návštěvníkům možnost zůstat v naší zoo a jejím okolí více jak jeden den,“ uvedli zástupci zahrady při představování výstavby celého areálu Karibuni.

Pro padesát návštěvníků bude také dětský tábor. Ten bude na 290 metrech čtverečních. Tábor bude na poloostrově, který v lokalitě vznikne.

Ředitel zoo Roman Horský představuje konečnou podobu expozice Karibuni.

Lidé si budou moci výběhy slonů a dalších zvířat prohlédnout jak ze speciálně upravených aut, tak z lodiček. Trasa pro auta má podle oznámení zahrady 1300 metrů, vodní cesta pak 455 metrů.

Africký pavilon Karibuni se bude rozkládat na 21 hektarech pozemků směrem na Lukov, které se podařilo zoologické zahradě získat prakticky zdarma.

Celý areál pro slony by měl celkem stát 175 až 200 milionů korun. Výběh by se měl rozkládat na pěti až šesti hektarech a výstavba by měla trvat do roku 2020. Bude jeden z největších svého druhu v Evropě a umožní chov až osmi afrických slonů. Výstavba celého areálu by pak měla být dokončena do deseti let.

Sloni budou první část areálu moci využívat už příští rok. To se očekává narození prvního mláděte slona afrického.

Související