Jahodový kečup
Ani v Itálii, ani v Británii - představte si, že slovo kečup pochází až z Číny. Omáčka s podobným názvem se tam prý kdysi používala na ryby. My dnes kečup používáme na všechno možné. A dokonce si ho můžete připravit z docela netradičních surovin.
Budete potřebovat:
- 1 kg jahod
- 2 feferonky
- 1 červená cibule
- 70 g rajského protlaku
- 2 lžíce oleje
- 100 ml jablečného octu
- 2 lžičky kari koření
- sladká mletá papriky
- 250 g želírovacího cukru 2:1
- sůl, pepř
Postup:
1. Jahody důkladně očistíme, rozčvrtíme a rozmixujeme.
2. Feferovky zbavíme zrníček a nadrobno nakrájíme. Na malé kousky pokrájíme i cibuli.
3. Cibuli krátce zpěníme na oleji spolu s feferonkou.
4. Želírovací cukr rozmícháme a spojíme s jahodami, cibulí, kořením, octem a protlakem.
5. Za stálého míchání necháme probublávat a vaříme asi 4 minuty.
6. Rozdělíme do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem nahoru.
7. Po 10-15 minutách otočíme zpět a necháme vychladnout.
TIP: Z uvedených surovin byste měli vyrobit asi 3 sklenice o objemu 400 ml. Skvěle se hodí k pečeného masu nebo grilovaným sýrům.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.