Jaguáří samici Yuně přivezli do zlínské zoo nového parťáka. Samec Akabo je černý a přijel z Francie

21. listopad 2023 16:44

Pár mladých jaguárů ve zlínské zoo je opět po roce kompletní. Nový uhlově černý samec Akabo si zvyká na nové prostředí, se samicí Yunou se seznamuje zatím přes pletivo.

17. listopadu 2023 přicestoval po 15 hodinách jízdy do zlínské zoo dlouho očekávaný samec jaguára amerického. Jmenuje se Akabo, je mu devatenáct měsíců, váží 85 kilogramů a jeho jméno v mayštině znamená příznačně tma. Nahradí samce Danyho, který před rokem v prosinci náhle uhynul.

Samec Akabo se narodil ve francouzské zoo Parrot World na začátku dubna 2022 společně se svým bratrem jménem Baalam. Zajímavostí je, že Akabo získal po matce Emmě černě zbarvenou srst, jeho bratr je po otci zlatohnědý.

Akabo při cestě do zlínské zoo urazil 1 300 km a podle pozorování chovatelů a záznamů z kamerového systému vše nasvědčuje tomu, že převoz i aklimatizaci na nové prostory zvládnul naprosto skvěle. „Přijímá potravu, v sobotu s chutí spořádal celého králíka, pije, vyměšuje, zkrátka vše potvrzuje, že Akabo je v naprostém pořádku. To je nyní pro nás ta nejdůležitější zpráva,“ zdůraznila hlavní zooložka zoo Markéta Horská.

Následující dny Akabo stráví ve vnitřní expozici Jaguar Treku. „Dopřejeme mu dostatek času a klidu, aby si zvyknul na nový prostor a na přechod mezi jednotlivými vnitřními ubikacemi. Teprve poté přistoupíme k vypuštění do venkovního výběhu. Vše bude velmi pozvolné a bude záležet jen a jen na Akabovi,“ doplnila Horská.

Jakmile Akabo bude dostatečně se vším obeznámen a bude se zde cítit bezpečně a jistě, přijde na řadu spojení se samicí Yunou. Podle Horské na něj Yuna reaguje velmi pěkně a snaží se navázat přes pletivo kontakt.

Spustit audio

Související