Jablka ve všech podobách. Do bělokarpatského Hostětína přijely tisíce lidí na tradiční slavnost

Hostětín patřil Jablečné slavnosti, ochutnával se mošt i moučníky

Na Jablečné slavnosti lidé ochutnávali jablka různých odrůd, čerstvě vyrobený mošt nebo sušené ovoce, místní hospodyňky napekly desítky druhů jablečných moučníků.

 Akce, která se konala už posedmnácté, láká do obce každoročně zhruba 2500 návštěvníků, řekla dnes ČTK za pořadatele Hana Machů.

"My jsme začali organizovat Jablečnou slavnost jako akci na podporu ovocnářství a řemesel. Postupem času se vykrystalizovala akce, která podporuje tady k těmto dvěma oblastem ještě oblast ekologie a vztahu k přírodě," uvedla Machů.

Kdyby bylo v Česku sto Hostětínů, bylo by dobře. Obec v Bílých Karpatech proslavily ekologické projekty

Princ Charles v Hostětíně

Vesnice Hostětín nedaleko Bojkovic v Bílých Karpatech, kterou před osmi lety navštívil britský korunní princ Charles, je vzorem pro své ekologické projekty.

K velkým lákadlům slavnosti patří už léta produkty hostětínské moštárny. Podle jejího jednatele Radima Machů moštárna každoročně zpracuje 200 až 300 tun jablek.

"Všichni pěstitelé jsou letos obdarováni bohatou úrodou. To se projevuje i na množství jablek, která jsme vykoupili před Jablečnou slavností. Vykupovali jsme v pátek za 1,90 koruny, za pár hodin se nám podařilo od drobných pěstitelů vykoupit 15 tun," řekl ČTK Machů. Loni se podle něj pohybovala výkupní cena jablek kolem čtyř korun.

Lidé si díky slavnosti mohli prohlédnout také hostětínské ekologické projekty, tedy pasivní dům, historickou sušírnu ovoce, kořenovou čistírnu odpadních vod, výtopnu na biomasu, solární panely na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrné veřejné osvětlení. Projekty v obci vznikají od poloviny 90. let.

Hostětín proslavily aktivity směřující k úsporám energií a ochraně životního prostředí. Obec za ně získala v roce 2007 národní cenu za Česko ve světové soutěži Energy Globe a v roce 2009 zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku.

Jablečná slavnost v Hostětína
autor: Michal Sladký | zdroj: ČTK

Související