Italské rýžové krokety
Určitě znáte italské těstoviny a bramborové krokety. Ale italské rýžové krokety? Rozhodně je nezavrhujte, recept vyzkoušela naše redaktorka Zuzka Plíšková vy byste měli také.
Budete potřebovat:
1 menší cibule
250 g rýže
bílé víno
2 vejce
máslo
100 g strouhaného parmazánu
strouhanka
sůl, pepř
olej na smažení
Postup:
1. Cibuli nadrobno nakrájíme a na másle necháme zesklovatět.
2. Přidáme rýži a krátce restujeme.
3. Podlijeme trochou vína a necháme ho vyvařit.
4. Zalijeme trochou horkého vývaru nebo vody, osolíme a přivedeme k varu.
5. Často mícháme. Když se voda vyvaří, znovu trochu přilijeme a opakujeme, dokud není rýže měkká.
6. Odstavíme z plotny, necháme lehce vychladnout, dochutíme a přidáme parmazán a vejce.
7. Necháme vychladnout. Pak začneme tvarovat krokety.
8. Ruce si namočíme ve studené vodě, v dlani rozprostřeme trochu rýže a doprostřed můžeme dát kousek sýra, šunku, nebo třeba sušené rajče a pesto.
9. Zabalíme a vytvarujeme kroketu.
10. Krokety obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji.
11. Podáváme s omáčkou podle chuti k namáčení jako malé občerstvení, nebo se salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.