Hruškový koláč s mandlovým krémem

Recept z Apetýtu s Věrou Hotařovou 11. října.

Suroviny:
těsto: 3 žloutky, 120 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 1 prášek do pečiva
náplň: na 1 plech cca 8 až 10 ks hrušek
mandlový krém: 2 zakysané smetany (400 ml), 2 celá vejce, 4 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce jemně strouhaných mandlí, sníh ze dvou bílků

Postup:
V misce prošleháme 3 žloutky s cukrem do pěny, mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme na plátky pokrájené máslo. Prsty vypracujeme drobivou směs. Tu nasypeme do vymazané zapékací nádoby a upěchujeme po celé ploše pěkně rukou. Dno pokryjeme čtvrtkami neloupaných hrušek, které jsme ovšem předem přepůlili a vykrojili jaderníky. Přes hrušky nalijeme ušlehaný mandlový krém. Připravíme ho tak, že v misce smícháme zakysanou smetanu s celými vejci, cukrem a strouhanými mandlemi. Když je směs hladká, přidáme pevný sníh z bílků a lehce ho do směsi vmícháme. Krém rozprostřeme po celém povrchu koláče. Pekáč vložíme do trouby předem vyhřáté na 170° C a pečeme cca 1 hodinu. Pokud koláč na povrchu zlátne, ale ve středu není ještě docela upečen, překryjeme ho alobalem a zvolna pečeme dál.
Po upečení necháme vychladnout (mandlový krém bude pevnější) a nakrájíme na kousky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.