Hřebčínu v Napajedlích hrozí konec, majitelé si koně museli odvézt jinam

17. únor 2023 14:04

V hřebčíně v Napajedlích na Zlínsku zanikl po 137 letech chov koní. Majitelé ustájených koní si podle zjištění Českého rozhlasu Zlín na výzvu majitelů hřebčína museli odvézt zvířata zpět do domovských stájí, nebo je přesunout jinam. V hřebčíně, ve kterém byl nejstarší chov anglických plnokrevníků v Česku, už zůstalo pouze několik klisen.

To, že chov koní v Napajedlích skončil, potvrdil například Tomáš Janda, který zastupuje několik majitelů dostihových koní v Česku. Po třech letech v Napajedlích tak například opustil český chov ryzák Wireless, který byl převezen do Maďarska.

Koně si z Napajedel odvezl také známý český majitel dostihové stáje Jiří Charvát. Podle informací Českého rozhlasu Zlín už v napajedelských stájích zůstávají pouze koně majitelů hřebčína, otrokovické společnosti Sygnum. Její zástupci s médii nekomunikují.

Útlum chovu přitom začal už před několika lety, předloni bylo v Napajedlích sedm klisen, loni už jen jedna. A letos poprvé od konce druhé světové války není v Napajedlích žádný plemenný hřebec.

Žádají změnu územního plánu

Vlastník hřebčína chtěl na části rozlehlých pastvin stavět bytové domy. Požádal proto zastupitele města o změnu územního plánu, aby se část zemědělské půdy změnila na plochu individuálního bydlení a občanské vybavenosti.

O změně územního plánu ale zatím zastupitelé v Napajedlích nerozhodli, celý proces je teprve na začátku. Zastupitelstvo má územní plán a tedy i pozemky v okolí hřebčína řešit letos v červnu.

Klesal i počet koní, o které se v hřebčíně starali. Původní kapacita byla asi 300 zvířat, postupně ale počty koní klesaly a v posledních letech se zde starali už jen o dvacet až čtyřicet koní.

Nezastupitelná role napajedelského hřebčína

Podle dostihového novináře Martina Cápa je role napajedelského zařízení pro chov anglických plnokrevníků v Česku nezastupitelná. Podle něj je to místo velmi důležité pro český dostihový sport.

Lidé z dostihového prostředí potvrdili, že se už objevily nabídky z Česka i zahraničí na odkup hřebčína, majitelé ale prodat hřebčín nechtěli.

Tomáš Janda, který je členem Jockey clubu a Asociace chovatelů, dodal, že se plánuje i vznik občanského sdružení, které by se chov anglického plnokrevníka v Česku pokusilo zachránit.

Historie sahá až do roku 1886, kdy plnokrevní hřebčín založil Aristide Baltazzi, jehož bratr Hector byl historicky prvním trojnásobným vítězem Velké pardubické. Hřebčín ve třicátých letech provozovala i firma Baťa.

Napajedla v minulosti odchovala řadu úspěšných koní. Kůň Charme Look vyhrál Velkou pardubickou v roce 2016. A například Talent, vítěz z roku 2021 a těsně druhý z loňského roku, je synem bývalého napajedelského plemeníka Egertona.

To místo je ojedinělé i z pohledu architektury - dodnes se zachoval komplex původních stájí a v prostoru Rotundy je pohřebiště nejslavnějších napajedelských plemeníků.

Spustit audio

Související