Hrady a zámky na Zlínsku si zatím na zájem turistů stěžovat nemohou

12. srpen 2012

V polovině turistické sezóny hlásí většina cílů na východní Moravě zájem srovnatelný s loňskem. Někde se těší i z vyššího přílivu návštěvníků.

Například Holešov se oproti loňsku stal vyhledávaným cílem milovníků památek i společenských akcí. „Loni ve druhém čtvrtletí jsme měli 647 návštěvníků zámku, v tomto roce je to 969 návštěvníků,“ vypočítala zástupkyně ředitele Městského kulturního střediska v Holešově Lenka Hasníková.

Letošní první pololetí si zatím pochvalují i v Rožnově pod Radhoštěm. Například služeb místního informačního centra využilo už devět tisíc lidí.
Tahákem je pak nová atrakce – Jurkovičova rozhledna. „Na rozhlednu vystoupalo téměř jedenáct tisíc Rožnovanů a hostů města,” dodal mluvčí tamní radnice Tomáš Gross.

Naopak návštěvnost rožnovského skanzenu kvůli nepříznivému počasí mírně klesla. „Hlavně Masopustu a Velikonocím ale nevyšlo počasí, protože byla obrovská zima,“ vysvětluje mluvčí, „a horké měsíce pak zase vyhnaly lidi k vodě.“

Stabilní zájem pak vykazují hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu. „Je to na zhruba stejné úrovni,“ říká jeho kroměřížská pracovnice Dagmar Šnajdarová. Turisty pak tradičně láká k hojným návštěvám také zlínská zoologická zahrada.

autor: rv
Spustit audio