Hledáte výšlap za krásnými výhledy v Bílých Karpatech? Zkuste vyrazit z Lopeníku na rozhlednu na Velkém Lopeníku

Do Bílých Karpat na samotnou československou hranici míříme v tomto výletovém tipu, kde vám chceme ukázat vysokou rozhlednu na Velkém Lopeníku s výhledy do opravdu dalekého okolí. 

Velký Lopeník patří k nejvyšším vrcholům celé chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, s nadmořskou výškou 911 metrů se řadí na páté místo. I díky tomu je z 22metrové rozhledny z dubového dřeva na jeho vrcholu vidět opravdu pořádný kus krajiny. 

Dojít k ní je možné minimálně po třech turisticky zajímavých značených cestách. Asi nejtradičnější je ta vedoucí z obce Lopeník, kam můžete dojet autem, ale rovněž také autobusem, a sice do zastávky Lopeník, obecní úřad. Od ní se vydáte zprvu po žlutých značkách na Lopenické sedlo a posléze využijete zelené trasy k výstupu nejdříve na Malý a následně i Velký Lopeník.  

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Vydáte-li se na tento výlet autem, můžete vyjet v Lopeníku až na parkoviště, jež se nachází na naučné stezce Lopeník. Ušetříte si tak asi půl kilometru chůze a značný kus stoupání. Od parkoviště půjdete právě po zelené trase nahoru k rozcestníku Zlatná cesta a tam se napojíte na žlutě značenou cestu. Poslední kilometr z Malého na Velký Lopeník pak půjdete znovu po zelené. 

Třetí variantou, jež je co se výškových metrů týče nejpřívětivější, je ta z Mikulčina vrchu. Tam můžete dojet autobusem z Bojkovic, avšak těch jezdí pomálu, anebo vlastním dopravním prostředkem na parkoviště u lyžařského areálu. Odtud vede na Velký Lopeník asi pět kilometrů dlouhá zeleně značená trasa přes Kobylec a Malý Lopeník. 

Lokace: Bílé Karpaty 
Délka tras: pokaždé zhruba pět kilometrů 
Náročnost: středně náročná 

Spustit audio

Související