Folklórní festivaly ve Zlínském kraji čelí úbytku financí

4. duben 2012

Ani pokračující ekonomická krize nezastavila konání velkých folklórních festivalů. Na Zlínsku se jich letos odehraje zhruba patnáct. Jak ale jejich organizátoři upozorňují, programy budou přece jenom o něco střídmější.

Organizátoři Liptálských slavností například neví, zda budou moci zajistit účastníkům stejný doprovodný program jako dříve. „Snažíme se souborům ukázat okolí. Někdy se to povede, někdy ne. Je to otázka peněz,“ uvedla tajemnice nejstaršího folklórního festivalu ve Zlínském kraji Andrea Čalová.

Úspory zasáhly také festival Písní a tancem Luhačovice. Například město zkrátilo obvyklý stotisícový příspěvek na devadesát pět tisíc korun. Podle starosty Luhačovic a prezidenta festivalu Františka Hubáčka se to na programu neprojeví. Radnice nadále poskytuje festivalu zdarma prostory a další podporu.

Úbytek peněz kvůli krizi se projevuje obecně na všech festivalech v zemi. „Už několik let ubývají malí a střední sponzoři. Na některé festivaly je méně peněz i od krajů, měst a obcí,“ zhodnotil obecně situaci předseda Folklorního sdružení České republiky Zdeněk Pšenica.

autor: rv
Spustit audio