Fasádu experimentálního činžovního domu architekta Karla Pragera v Otrokovicích zateplují, některé jeho unikátní prvky zmizí

19. říjen 2022 12:53

Experimentální panelový dům architekta Karla Pragera v Otrokovicích z roku 1956 jeho majitelé zateplují. Budova nemá památkovou ochranu, a tak některé prvky z průčelí nenávratně zmizí.

Fasádu unikátního činžovního domu architekta Karla Pragera z roku 1656 v Otrokovicích zateplují. Mizí tak historicky cenná fasáda jediného objektu tohoto druhu ve městě. Stavba ve stylu socialistického realismu byla výjimečná vnějšími reliéfy holubic nebo abstraktních tvarů, ale i použitím speciálních cihelných bloků.

Autory tehdejšího projektu byl i Karel Janů a Karel Prager, který se později proslavil budovou Federálního shromáždění nebo Novou scénou Národního divadla v Praze.

Ačkoli některé výjimečné prvky fasády tohoto domu zmizí, město se s majiteli dohodlo na částečném navrácení některých částí fasády v podobě replik.

Unikátnost budovy popisuje v reportáži Vít Marek, vysokoškolský student, který se věnuje moderní historii baťovských Otrokovic.

Spustit audio

Související