Dýňový cheesecake

V pondělním Apetýtu si s námi můžete pochutnat na sladké dobrotě. Cheesecake tvoří dvě vrstvy – krusta z rozdrobených sušenek a sýrový krém. Nejprve byl cheesecake jen pečeným dezertem. V současné době ale existuje už i jeho nepečená varianta.

Co budete potřebovat?

na korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • 50 g moučkového cukru
  • 45 g másla

na náplň:

  • 840 g mascarpone
  • 450 g dýňového pyré (stačí dýni nastrouhat a povařit, dobrá je dýně Hokaido)
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového cukru (případně pokud máte, čistého vanilkového extraktu)
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Nejprve připravíme korpus – paličkou nebo v mixéru rozdrtíme sušenky.
  2. Pak je přesypeme do mísy a přidáme cukr a rozpuštěné máslo.
  3. Mícháme, dokud se vše nespojí.
  4. Hmotu postupně natlačíme do dortové formy s vysokým okrajem.
  5. Je potřeba ji opravdu dobře napěchovat a uhladit.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 10 minut.
  7. Poté vytáhneme a necháme vychladnout.
  8. Troubu zatím nevypínáme.
  9. Připravíme si náplň – v míse nejprve smícháme mascarpone (nebo jiný smetanový sýr tohoto typu), cukr a vanilkový cukr.
  10. Až jsou tyto ingredience dobře promíchané, přidáme dýňové pyré, mletou skořici a perníkové koření. A opět dobře promícháme.
  11. Nakonec vmícháme vejce.
  12. Tuto do hladka vymíchanou náplň pak vlijeme do připraveného korpusu v dortové formě a dáme znovu do trouby.
  13. Pečeme další hodinu na 160 stupňů.
  14. Po hodině troubu vypneme a necháme ji ještě další hodinu zavřenou.
  15. Následně vytáhneme cheescake z trouby a necháme aspoň 2 hodiny odpočívat přikrytý utěrkou.
  16. Podáváme s čajem či kávou. 

Související

  • Rybízový koláč zdobený sněhem

    Ve čtvrtečním koutku vaření s Apetýtem vám nabídneme sladké potěšení, letní koláč s poetickým názvem sněhem zdobený koláč rybízový.

  • Tvarohové šišky s malinovou omáčkou

    V letním vysílání receptů Apetýtu nesmí chybět sladké mlsání, které si zpříjemníte malinami. Pojďte si připravit tvarohové šišky s malinovou omáčkou.

  • Univerzální čaj šťastného domova

    K receptu čtvrtečního Apetýtu nás inspiroval spisovatel Jaroslav Hašek a jeho povídka Šťastný domov. Příběh muže, který se ožení s půvabnou milou dívkou...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.