Dýňové čatní

Úrodu rajčat můžete zpracovat do chutného džemu

Na Mikuláše jsou každoročně obdarováváme hlavně děti. My to dnes ale v Apetýtu uděláme obráceně a podarujeme samotného Mikuláše a jeho družinu. A přinášíme recept na jeden takový jedlý dárek, kterým můžete překvapit.

Budete potřebovat:

  • 1 dýně hokkaido
  • 3 červené cibule
  • 150 g třtinového cukru
  • 250 ml vinného octa
  • kousek zázvoru
  • tymián
  • špetka chili
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Dýni rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky.
  2. Nahrubo nakrájíme také cibuli a zázvor.
  3. Dýni, cibuli, zázvor a tymián dáme do hrnce, přidáme cukr, 250 ml vody a vinný ocet spolu s 1 lžičkou soli a přivedeme k varu.
  4. Vaříme asi 45 minut až hodinu.
  5. Jakmile je směs dostatečně hustá a dýně měkká, dochutíme solí, pepřem a chili a rozdělíme do čistých skleniček.
  6. Zavíčkujeme a obrátíme na 15 minut dnem vzhůru.
  7. Podáváme k sýrům nebo pečenému masu.

Samozřejmě při poměru jednotlivých surovin se řiďte hlavně vlastní chutí, chili můžete třeba přidat anebo naopak úplně vynechat.