Dvouletý projekt podporovaný EU - Ženy a trh práce - skončil ve Vsetíně

2. prosinec 2007

Tamní střední škola Kostka nabídla spolu s Úřadem práce program vzdělávání žen na mateřské dovolené.

Cílem bylo usnadnit klientkám vstup do zaměstnání po několikaleté přestávce. Jaké jsou výsledky projektu, o to se zajímal Roman Verner u ředitele školy Karla Kostky.

Pane řediteli, projekt Ženy a trh práce tedy končí. Proč jste se do toho vy, jako škola, pustili? My jsme ten projekt sestavili na základě několika představ. První byla ta, že umožníme maminkám s malými dětmi po dobu mateřské dovolené jejich další osobní rozvoj. S tím, že jsme předpokládali, že si najdou čas, aby k nám do školy přišly a třeba na výpočetní či informační technice se budou dále vzdělávat. Aby mohly maminky přijít, zařídili jsme pro ně dětský koutek, v rámci kterého jsme zajistili také hlídání dětí.

V jakých oborech se tedy vzdělávaly? V celé řadě oborů, počínaje psychologií, rétorikou a konče právě informačními technologiemi. Ale také třeba kurzy práva, řízení firem, kapitálového trhu a bankovnictví apod.

Jak velký byl zájem o tyto vaše kurzy? Nás zájem maminek ohromně překvapil. Dá se říci, že jsme navázali na naše kurzy pro úřady práce v rámci rekvalifikací. Ale na tyto kurzy otevřené pod projektem EU Ženy a trh práce se hlásily desítky až stovky žen. Takže čekací doba pro zařazení do jednotlivých kurzů se pohybovala od 3 až do 5 měsíců.

Přece jen je to krátká doba, ale nestalo se, že by některá z těch prvních frekventantek už práci našla? Těch příkladů je několik a dokonce jedna frekventantka pracuje u nás ve škole - maminka, která je vzdělána pro oblast pedagogiky a psychologie. Učila se velice dobře na výpočetní technice a informatice. My jsme si ji vyzkoušeli, zjistili jsme, že je to kvalitní pracovník a vlastně hned po mateřské nastoupila k nám do školy a teď tady vyučuje na plný úvazek.

Hovořil jste o stovkách žen, kolik těch klientek tedy prošlo těmi vašimi kurzy celkem? Pokud se týká počtu klientek, tak tam je jich téměř 2.500 s tím, že proběhlo 130 kurzů a 1.700 žen absolvovalo tyto kurzy v plném rozsahu. No a v dětském centru jsme maminkám pohlídali celkem 568 dětí, což je číslo, které téměř trojnásobně převyšuje naši představu, když jsme do projektu šli.

autor: rv
Spustit audio