Dvě místní části Valašského Meziříčí se chtějí odtrhnout od města

26. leden 2012

Občané místních částí Krhová a Poličná budou 21. dubna letošního roku rozhodovat v referendech o případném odtržení od Valašského Meziříčí. Tamní zastupitelé dnes přijali žádosti obou petičních výborů, kterým vadí údajný malý zájem radnice a omezené investice.

Až do referenda se neuskuteční žádné přesuny majetku, které by se v budoucnu mohly dotknout samostatných obcí. Takový slib od starosty Jiřího Částečky dnes dostaly nespokojené místní části od vedení města. „Myslím, že nejen já, ale všichni zástupci Krhové a Poličné jsou spokojeni,“ konstatoval člen přípravného výboru Zdeněk Adamec.

Nespokojenci chtěli původně hlasovat o odtržení už v březnu. Před veřejným příslibem radnice se obávali majetkových přesunů ve prospěch Valašského Meziříčí.

Vední města označuje výtky obcí za typický projev vztahů, které obecně panují mezi centrem a okrajovými částmi. „To je subjektivní pocit těch obyvatel. Je to pocit, který asi nikdy nezmizí. Těch investic bude vždycky málo,“ uvedl starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka.

Zastánci odtržení se chystají využít období do referenda k přesvědčování obyvatel o svém postoji. „Jde o to jim vysvětlit, co nás čeká,“ uvedl za přípravný výbor Zdeněk Adamec.

autor: rv
Spustit audio