Dohodnuto: ČSSD bude ve Zlínském kraji vládnout s SPOZ a KSČM

23. říjen 2012

Zlínsko povede v následujících čtyřech letech levicová koalice. Na sestavení rady se v úterý večer dohodla vítězná ČSSD se Stranou práv občanů Zemanovci a Komunistickou stranou Čech a Moravy. Hejtmanem zůstane i v příštím volebním období sociální demokrat Stanislav Mišák.

Vítězná ČSSD má mít podle dohody v devítičlenné radě pět křesel, koaliční partneři po dvou. „Dohodli jsme se na pozicích v radě i rozdělení odvětví,“ uvedl po jednání hejtman Stanislav Mišák za ČSSD.

Zlínský hejtman Stanislav Mišák

Nejstarším radním se stal i legendární František Čuba za Zemanovce.

Komunisté mají mít na starosti dopravu, zdravotnictví a sociální služby. „Ostatní oblasti jsou stejně důležité. Toto jsou ale naše priority,“ uvedl lídr KSČM ve Zlínském kraji Ivan Mařák.

Koaliční strany teď ve Zlínském kraji budou pracovat na znění koaliční smlouvy. Hejtman Mišák nepředpokládá zásadní úskalí: „Nenašli jsme takové problémy, které bychom nebyly v rámci programového prohlášení rady vyřešit.“

Vítězná ČSSD a partnerská Strana práv občanů Zemanovci měly i jiné varianty koalice. Mohly se například spojit s KDU-ČSL, která v regionu skončila ve volbách druhá. Komunisté byli třetí.

V Jihomoravském kraji tento týden chystají vítězní sociální demokraté sérii jednání s KSČM a KDU-ČSL o programu. Koho z těchto dvou možných koaličních partnerů si vybrali oznámí pravděpodobně po zasedání krajského vedení ČSSD v pondělí 29. října.

autor: rv
Spustit audio