Do zlínské zoo se po 20 letech vrátili jaguáři, jejich expozice je největší v Evropě

12. květen 2022 12:05

Zlínská zoo otevře novou expozici jihoamerických jaguárů. Slavnostní otevření expozice s názvem Jaguar Trek pro veřejnost bude v neděli 15. května. 

Čtěte také

Největší evropskou expozici pro jaguáry představila zlínská zoologická zahrada. K chovu jihoamerických šelem se vrátila po dvaceti letech. Jaguar Trek má přes dva tisíce metrů čtverečních, mladý pár si bude užívat jak rozhlehlý venkovní výběh, tak zimní expozici. Jaguáří expozice je umístěna ve svahu pod tropickou halou Yucatan. Kolem ní vede nová cesta, která nahradila prudké stoupání, cesta je nyní v serpentinách a je příjemnější i pro handicapované či rodiny s dětmi v kočárcích. Nová trasa umožníi průjezd vláčku, který tak bude moci jezdit na okružní trase po celém areálu zahrady. Součástí jaguáří expozice je i voliéra s kondory i papoušky ara.

"Po 20 letech se vracíme k chovu jaguárů. Chtěli jsme vybudovat něco jedinečného," řekl ředitel zoo Roman Horský. Projekt podle něj zkomplikovala pandemie covidu. Zahrada měla projekt na novou expozici hotový již v roce 2019, kvůli covidu a uzavření zahrad se nevědělo, jaká bude jeho budoucnost. Nakonec se komplex za asi 50 milionů korun vybudoval.

Čtrnáctiměsíční jaguáří samec Danny je z Dánska, jeho nová partnerka Yuna z Německa. Seznamují se zatím přes pletivo. Jaguáři si teprve zvykají na velký výběh, první dny trávili ve vnitřní ubikaci. Samec má z předchozí zahrady základy pozitivního tréninku, reaguje na výcvikové pomůcky.

"Z velkých koček se podle mne pro jaguáry staví asi úplně nejhůř. Jsou to houževnatá a silná zvířata, na rozdíl od jiných velkých koček mají rádi vodu. Expozice musí být zastřešená," uvedl Horský. Potřeba bylo také postavit zázemí, které zabírá třetinu expozice, aby se zvířata dala případně rozdělit, nechybí řada bezpečnostních prvků. Jaguáři mají ve výběhu také prosklený bazén. "Jaguáři ve vodě také loví, zajistili jsme, abychom mohli zvířata krmit do vody," uvedl ředitel Horský. 

Samec je černě zbarvený, samice je žlutočerná. K jídlu dostávají kuřata, hovězí maso, křepelky a králíky. Krmná dávka je asi 12 až 14 kilogramů za týden. 

Zoo Zlín - samec jaguára Danny – poprvé v novém domově:

Zoo Zlín - samice jaguára amerického Yuna:

Spustit audio

Související