Slůně ve zlínské zoo dostalo k půlročním narozeninám jméno. Je africké a v překladu znamená anděl

6. prosinec 2021 14:03

Zlínská zoo zveřejnila 6. prosince 2021 v den půlročních narozenin sloního samečka jeho jméno.

Slůně ve zlínské zoologické zahradě, které je prvním mládětem slona afrického v Česku, dnes oslavilo šest měsíců. Sameček dostal jméno Zyqarri, což v afrických zemích znamená anděl, řekla dnes mluvčí zahrady Romana Mikešová.

Přes jméno, které chovatelé slůněti dali, je sameček podle chovatelky Anny Žákovské spíše malý čertík. "Náš odhad byl správný, že to bude silná osobnost. Je to opravdu čertík, dává všem slonicím docela zabrat, aby ho uhlídaly. I nás občas zlobí. Je to opravdu energický slon," řekla Žákovská. Sameček podle ní dobře prospívá. "Roste, je čím dál kulatější. Ještě se nepodařilo ho zvážit, odhadujeme, že má asi 130 kilo," uvedla Žákovská. Slůně má na výšku asi 120 centimetrů, stále pije mateřské mléko, ale už se i přikrmuje senem a jako odměnu mívá jablka. Má už i zuby.   

Právo pojmenovat první mládě slona afrického narozené v Česku dostali chovatelé z pavilonu slonů. Slůně se narodilo letos v červnu slonici Kali po náročných přípravách a umělé inseminaci.

Zyqarri pobývá v pavilonu slonů i venkovním výběhu spolu se třemi samicemi. V budoucnu by k nim měli přibýt i samci.

Čtěte také

Zoo už vybudovala jeden ze dvou plánovaných výběhů pro slony, letos začala stavba chovného zařízení pro slony v rámci projektu Karibuni. Vnitřní ustájení pro slony by mělo patřit mezi tři největší zařízení svého druhu v rámci světových zoo, hotové by mělo být na konci příštího roku. 

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související