Do kláštera v Brodě přichází tiché řeholnice. Uzavře se zahrada, omezí se páteční bohoslužby, pouť zůstane

10. září 2019 09:27

Obavy z omezení přístupu do prostor místního kláštera mají někteří z obyvatel Uherského Brodu. Souvisí to s plány farnosti na ubytování nových řeholnic. 

Do kláštera v Uherském Brodě se už v listopadu nastěhuje dvanáct mnišek Kazatelského řádu. Mezi lidmi se mluví o tom, že mnišky nemůže nikdo vidět, proto se celý areál kláštera uzavře.

Farnost už přesunula nedělní večerní mši z dominikánského do farního kostela na Masarykově náměstí a od listopadu navíc plánuje zrušit páteční odpolední mše.

Čtěte také

Jak ale vysvětlil představený kláštera Damián Němec, tak tyto kroky souvisí s přesně daným programem mnišek, který musí dodržovat. Bohoslužby v kostele jinak budou normálně přístupné a v plném rozsahu bude zachovaná taky zpovědní služba.

Průchod mezi Mariánským náměstím a Moravskou ulicí zůstane stejně jako kostel po celý den otevřený.

Jediným místem, které bude běžně nepřístupné, je zahrada. Ta bude určená pro život mnišek. Ty totiž z kláštera prakticky nevychází a podle Damiána Němce potřebují tento kousek přírody pro uchování tělesného i duševního zdraví.  

Růžencová pouť i další významné liturgické slavnosti se v zahradě budou nadále konat.

Město ale do budoucna plánuje celkovou rekonstrukci Mariánského náměstí, jejíž součástí by měla být i obnova prostoru před kostelem. Pokud by tam vznikla dostatečně velká a vhodná plocha, mohla by se pak pouť přesunout tam.

Spustit audio

Související