Dlouhá obec s velkými domy a přírodní památkou Hrádek jako zelenou oázou. To je Bánov

20. únor 2019

V době Velkomoravské říše bylo na území dnešního Bánova opevnění a na malém kopci stál hrad.

O Bánově se píše, že je to velká obec. To je pravda a já k této základní informaci ještě dodávám, že Bánov je obec dlouhých ulic a obrovských domů, které se ukázněně tisknou k sobě. Tak jsem to vnímala při mé první návštěvě.

Budovy a prostranství před nimi byly tak úhledně uspořádané, upravené a čisté, že jsem málem zapomněla na důvod mého výletu.

Komňa je jediná v Česku. Vznik jména obce je dodnes zahalen tajemstvím

Lom Rasová nedaleko Komni

Na stráních pod Velkým Lopeníkem na pomezí Horňácka a Kopanic je obec se zvláštním názvem Komňa.

Přímo v obci je totiž přírodní památka Hrádek a její součástí je hradiště Bánov a ty jsem chtěla vidět. Místo je hodně zajímavé a váže se k němu i dlouhá historie. Připomenu jenom základní fakta, která jsou uvedena v profilu obce.

V době Velkomoravské říše bylo na území dnešního Bánova opevnění a na malém kopci stál hrad. Zmínka o něm se objevila v roce 1091 v Kosmově kronice. Časem zanikl a na jeho místě byl postaven nový. Ten nevydržel řádění uherských nájezdníků, nebo byl zbořený v době husitských válek.

V tomto historikové nejsou zajedno, ale vědí, že hrad skutečně existoval. Potvrdily to i archeologické průzkumy z minulého století. Kopci, na němž archeologové hledali důkazy, se říká Kalvárie nebo Skala. Místo historické pevnosti jsou dnes na něm tři dřevěné kříže.

Uherský Brod, Komňa, Nivnice nebo někde na cestě? Víme, kdy se Komenský narodil, nevíme ale kde

Citáty Jana Amose Komenského platí dodnes

Muzea, školy, náměstí, parky, ulice, sochy, časopisy, konference, dokonce i typ písma nebo anketa o nejoblíbenějšího učitele. To vše vzniklo nebo bylo pojmenováno z úcty k učiteli národů Janu Amosi Komenskému.

Zatímco hradiště Bánov je archeologicky významný bod, Hrádek je důležitá geologická lokalita. Je to bývalý andezitový lom. Podle znalců je dokladem třetihorní sopečné činnosti. Těžba andezitu v Bánově skončila v polovině minulého století.

Lom byl podle tehdejších zvyků zavezen skládkou odpadu. Teprve po letech byla skládka zrušena a místo bylo vyčištěné. Začaly tam růst chráněné rostliny a dokonce se stalo domovem ohrožených druhů hmyzu. Díky tomu byl prostor v roce 2002 vyhlášen přírodní památkou.

Přírodní památka Hrádek a hradiště Bánov to je jako vyvýšená zelená oáza uprostřed obce a za prohlídku určitě stojí. Taky bych doporučila projít se samotnou obcí Bánov. K zajímavým místům vás navede naučná stezka Tři kříže. Trasa není náročná ani příliš dlouhá. Když se po ní vydáte, dozvíte se něco z historie Bánova, poznáte i vzácné architektonické památky, no a taky na vlastní oči uvidíte, jak je to s těmi domy a jejich uspořádáním.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.