Ve věku 104 let zemřela česká válečná veteránka a rodačka z Bánova Anděla Haida

Ve Velké Británii v sobotu zemřela nejstarší československá válečná veteránka Anděla Haida, rozená Beníčková.

Do své smrti ve věku 104 byla nejstarší žijící československou válečnou veteránkou. O úmrtí Anděly Haidy dnes informovala Česká televize (ČT).

Anděla Beníčková se narodila v říjnu 1913 v Bánově na Uherskobrodsku. Do Ženského pomocného sboru (WAAF) RAF vstoupila na konci roku 1942. Prošla základním výcvikem a stala se řidičkou.

Po roce byla ze služby propuštěna do civilu ze zdravotních důvodů. Ve Velké Británii zůstala i po válce. V červnu 2017 obdržela od prezidenta Miloše Zemana medaili Za hrdinství.

V Bánově se narodil také Josef Bublík, voják a příslušník výsadku Bioscop. 

Ten 28. dubna 1942 byl se skupinou vysazen na Požárech na Křivoklátsku. Společně s Janem Hrubým se přesunuli do Uherského Hradiště. Poté, co zde nenalezli kontakt se přesunuli do Prahy. Zde se s pomocí odboje skrývali.

Nakonec se s dalšími výsadkáři přesunul do pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje, kde 18. června 1942 po boji s gestapem spáchal sebevraždu.

České ministerstvo obrany podle ČTK v současné době eviduje kolem 480 veteránů z druhé světové války. Jejich průměrný věk se pohybuje kolem 95 let, i proto se počet žijících pamětníků bojů téměř každodenně snižuje. Je mezi nimi nyní podle ředitele odboru pro válečné veterány ministerstva Eduarda Stehlíka do desíti těch, kteří byli zařazeni u RAF.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK

Související