Děti ze speciální uherskobrodské školy mají relaxační místnost. Nabízí jim bezpečí a klid

Téměř šedesát dětí s mentálním, tělesným a jiným postižením navštěvuje Základní školu Čtverka v Uherském Brodě.

Ta pro ně otevřela multisenzorickou relaxační místnost Snoezelen. Jak metoda původem z Holandska funguje, vysvětluje ředitelka školy Petra Guričová.

Principem je podle ní vytvoření bezpečného prostředí, které nabízí příjemnou atmosféru a smyslové podněty.

Uherský Brod začne stavět. Lávky Všezvěd a Všudybud spojí dvě části města

Lávka v Uherském Brodě

Uherský Brod začne stavbu první ze dvou lávek, které spojí sídliště Olšava s centrem města přes řeku a silnici I/50. Stavaři aktuálně připravují prostor pro práce na přemostění řeky Olšavy.

Prostředí plní funkci relaxační (cílem je celkové uvolnění navozené teplem, vůní, hudbou, tlumeným osvětlením), poznávací (dětem umožňuje například přemisťovat se, lézt, objevovat), interakční (stimuluje a vybízí k aktivitě, například spustit masážní stroj, zhasnout).

„Naše relaxační místnost je maličká, ale to právě dětem vyhovuje. Cítí se tam velmi příjemně a útulně. Budeme ji aktivně každodenně využívat při naší práci s dětmi s různými formami postižení. Nabízí prostředí bezpečí, klidu," řekla ředitelka školy Petra Guričová.

Podle ní jsou děti, které místnost využívají pravidelně. „Někteří žáci místnost využívají ve chvílích, kdy jsou v napětí, v nepohodě, v neklidu. A místnost jim pomáhá,“ říká ředitelka.

Související