Další velká investiční akce do zlepšování životního prostředí začala ve Vsetíně

23. červenec 2007

Po Čisté řece Bečvě zaměřené na čištění odpadních vod v regionu, staví tamní radnice Logistické centrum odpadů. Jde o zásadní stavbou, která ve svém objemu nemá obdoby v regionu.

"V roce 1991 jsme byli první v naší republice, kteří začali třídit odpad a dotříďovat na lince a všechny technologie jsou už za zenitem a je úplně jiná situace v odpadovém hospodářství. Proto jsme se rozhodli zpracovat projekt, který by řešil nejen území našeho města ale 70 tisíc obyvatel našeho spádového území. Soutěžní náklady jsou 97 milionů korun," vysvětluje místostarosta Jaromír Kudlík.

"Logistické centrum by mělo zpracovat všechny odpady, které vznikají v domácnostech našeho mikroregionu. To zamená, že tam bude překladiště komunálního odpadu, dotříďovací linka, administrativní budova, chráněná dílna, sběrný dvůr a parkoviště pro svozová vozidla. Součástí projektu je i nákup nové svozové techniky a nové technologie kompostování. V centru bude směsný odpad překládán do velkoobjemových kontejnerů a převážen na skládky a budou se tam svážet a dotříďovat kontejnery s tříděným odpadem.

Součástí budou i fermentační kompostéry. Touto technologií vznikne do 48 hodin kompost, který můžeme užívat zpět do obnovy naší zeleně. U nás na území města máme řádově 100 hektarů ploch, které se sečou, a pochopitelně tak vzniká kolem 400 tun odpadu, který jsme byli povinni vyvážet na skládku," doplňuje místostarosta Jaromír Kudlík.

autor: rv
Spustit audio