Cyrilometodějské slavnosti začínají. Od středy se Velehrad uzavře pro dopravu, poutníci přijedou autobusy

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě u Uherského Hradiště omezí od zítřka dopravu v obci a jejím okolí.

Dny lidí dobré vůle se uskuteční 4. a 5. července, omezení dopravy platí od středy 12:00 do čtvrtku 17:00.

Budou uzavřeny všechny příjezdové cesty do Velehradu. Výjimku tvoří pouze regulovaný příjezd od Starého Města.

Řidičům s trvalým pobytem Velehrad, Modrá, Salaš a Jalubí je vjezd po předložení občanského průkazu povolen. Povolení k vjezdu mají řidiči s povolením vydaným pořadatelskou agenturou a příslušnými obecními úřady, stejně jako zájezdové autobusy.

Lidé na Velehradě budou svědky historické události. Po několika staletích uvidí lebku svaté Ludmily

Svatá Ludmila

Relikvie bude při Dnech dobré vůle na Velehradě vystavena v Královské kapli baziliky.

"Ostatním doporučujeme využít parkování v ulici Tovární na obchvatu Starého Města, odkud bude kyvadlová doprava převážet návštěvníky až do Velehradu," řekla Milena Šabatová.

Přímo ve Velehradě budou na bezpečnost účastníků, dodržování veřejného pořádku a bezpečnost a plynulost silničního provozu dohlížet nejen policisté z obvodních oddělení, ale i dopravní policisté a kriminalisté.

"Všem návštěvníkům doporučujeme, aby během těchto dnů měli své osobní věci pod neustálou kontrolou," dodala policejní mluvčí.

"Ze zkušeností z loňských ročníků vyplývá, že je skutečně nezbytné uzavřít Velehrad pro individuální dopravu. Máme na to vyhrazeno velké parkoviště na obchvatu Starého Města, odkud bude odjíždět pravidelná kyvadlová doprava, je zajištěná po celou dobu uzavírky," uvedl starosta Velehradu Aleš Mergental.

Co mají společného Žabinec, Rákoš nebo Pravěk? Velehrad i Modrou zdobí nové rybníky, navazují na církevní tradice

Rybník a velehradská bazilika

Konventní, Žabinec, Hráz, Pravěk, Rákoš nebo Grymův . To jsou názvy obnovených nebo nově vybudovaných rybníků v obcích Velehrad a Modrá na Uherskohradišťsku.

Pro cyklisty bude připravena úschovna kol v zahradě Domova pro osoby se zdravotním postižením Velehrad - Vincentinum. Návštěvníci budou mít k dispozici zdarma stanové městečko na louce pod hřbitovem.

Podle starosty se loni osvědčila praktická novinka, kdy byla z úřadu vytažena prodlužovací šňůra se zástrčkami a lidé si mohli například dobít telefon. Letos tato možnost bude také. Nově bude v turistickém centru bankomat.

Vedení obce letos oslovilo všechny kraje v republice, aby na slavnosti poslalo své zástupce, a to páry v krojích. "Pozvání přijalo devět krajů," uvedl Mergental.

Poutní areál Velehrad
Poutní areál Velehrad
autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související