Kašava patří mezi nejlepší vesnice Evropy. Komise ocenila udržitelný rozvoj vysoké kvality

Podle rozhodnutí komise se Kašava vyznamenává Evropskou cenu obnovy vesnice za celistvý, udržitelný a mottu odpovídající rozvoj vesnice vysoké kvality.

Vítězem 13. ročníku evropské soutěže je rakouská obec Hinterstoder. A Kašava byla oceněna i za projekty ve spolkovém životě.

"Nasazení obce v oblasti podpory sociálního života je nadstandardní, stavební projekty posilují sociální a komunitní aspekt. Vzdělávání dospělých hraje důležitou roli, účelový fond podporuje kulturní a sportovní aktivity," uvedla komise ve svém rozhodnutí u druhého místa pro Kašavu.

O letošní Evropskou cenu obnovy vesnice soupeřilo 23 vesnic z devíti států.

Kašava se do soutěže nominovala vítězstvím v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2016. Obec v červnu připravila pro tříčlennou komisi několikahodinový program, před obecním úřadem ji vítali školáci, myslivci, hasiči, lidé v krojích i senioři.

Podle starosty Josef Jarcovják (Nezávislý, Kašavjané) výjimečnost obce je v přírodě, která Kašavu obklopuje, leží v údolí řeky Dřevnice, kolem jsou lesy. "Jsou to spolky, kterých je v Kašavě hodně, je to škola, které si velmi ceníme včetně mateřské školy, a ostatní věci spojené s rozvojem vesnice, jako je základní občanská vybavenost a poslední projekty, které se podařily," uvedl starosta.

Udílení cen se uskuteční 21. září v rakouském Flieβu. Vedle trofeje a plakety čeká nejúspěšnější účastníky také zapsání do elektronických „roadmap", na nichž lze na virtuálních mapách jedním klikem myší vyhledat nejlepší místa obnovy vesnice v celé Evropě.

Evropská cena obnovy vesnice (Europäischer Dorferneuerungspreis) je mezinárodní soutěž venkovských obcí, kterou pořádá od roku 1990 jednou za dva roky Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice se sídlem ve Vídni. 
Do této soutěže postupují zástupci jednotlivých států či zemí, například za Českou republiku vítězové celostátních kol. Vesnice roku z předchozích dvou let, z Německa vítěz soutěže Unser Dorf hat Zukunft (Naše vesnice má budoucnost) atd. 
V soutěži je oceňována dlouhodobá snaha venkovských obcí o všestranný rozvoj.

Související