Cuketová bábovka
Nejčastější větou poloviny léta je: „Nechceš cuketu?“ Máte-li poblíž štědrého zahrádkáře nebo sami pěstujete, následující recept bude pro vás. Apetýt přináší sladký recept na cuketovou bábovku.
Co budete potřebovat?
- 350 g cukety
- 350 g polohrubé mouky
- 300 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 skořicové cukry
- 2 vejce
- 4 lžíce oleje
- hrst nasekaných ořechů
- rozinky
Postup:
- Cukety očistíte a najemno nastrouháte.
- Důkladně je promíchejte s moukou, práškem a cukrem.
- V menší misce vymíchejte vanilkový cukr, vejce a skořicový cukr.
- Směs přidejte do těsta a poté přidejte olej, ořechy a rozinky.
- Vylijte do vymazané a moukou vysypané formy.
- Pečte v mírně vyhřáté troubě při 180 ºC asi 40 minut.
Tip: Vychladlou bábovku můžete polít čokoládovou polevou nebo sladko-kyselou citronovou polevou, kterou připravíte z moučkového cukru, citrónové šťávy a teplé vody.
Související
-
Cuketové koblížky
Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.
-
Zapečená cuketa s nivou
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Dnes sáhneme po cuketě. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.
-
Cuketový tatarák
Oblíbená pochoutka ideální k příjemnému letnímu posezení venku, obzvláště ve vegetariánské verzi. Dnes si společně připravíme tatarák-cukeťák.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.