Zapečená cuketa s nivou

V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Dnes sáhneme po cuketě. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.

Pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.

Budete potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 75 g nivy
  • 1 cibuli
  • 7 žampionů
  • olivový olej
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl a další koření podle chuti

Postup:

  1. Cuketu omyjeme a rozpůlíme (neloupeme!).
  2. Vydlabeme jadřinec, který odložíme do mísy, a poté, co pustí vodu, ho slijeme a necháme osušit.
  3. Na pánvi rozpálíme olej.
  4. Dozlatova osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a vnitřek cukety.
  5. Poté zalijeme troškou vody a chvilku dusíme s nakrájenými žampiony, drceným česnekem, špetkou soli (moc nesolit, niva je slaná dost) a dalším kořením (hodí se třeba provensálské).
  6. Pak odstavíme a smícháme s nivou.
  7. Připravenou směsí naplníme půlky cukety, navrch okořeníme a dáme zapéct do trouby.
  8. Podáváme s brambory.

Tip: Brambory můžeme připravit přímo s cuketou. I se slupkou je (očištěné) nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme a dáme péct na plechu s cuketou, který je vyložený pečicím papírem. Nebo plátky brambor osmahneme na pánvi a poté ochutíme.

Související

  • Vegetariánské lasagne

    Apetýt přináší další vegetariánský recept. Tentokrát si pochutnáte na lasagních. Obecně se má za to, že je to pochoutka, kterou pro svět vytvořili Italové. 

  • Zelné strapačky

    Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem.

  • Gyros z tempehu

    V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.