Cheesecake s melounovým přelivem

Cheesecake je lehký dort, který je během chvilky připravený a hosté jej milují. Připravte si jeho lahodnou variantu s melounovým přelivem. Recept je snadný, takže s ním mohou pomoct i děti nebo vnoučata.

Co budete potřebovat?

na spodní část dortu

  • 220 g oblíbených sušenek
  • 85 g másla

na náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 180 g moučkového cukru
  • 250 g čerstvého smetanového sýru
  • 1 vanilkový lusk (můžete nahradit sáčkem vanilkového cukru, ale o to množství snížit cukr moučkový)
  • 3 vejce
  • citron (kůra i šťáva)

na přeliv

  • 200 g melounu bez pecek
  • 100 ml javorového sirupu

Postup:

  1. V mixéru rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem.
  2. Vložte je na dno dortové formy a pečlivě upěchujte. Vložte na 10 minut do trouby rozehřáté na 180 °C.
  3. Mezitím smíchejte tvaroh, mascarpone, moučkový cukr, čerstvý sýr, zrníčka z vanilky, vejce, šťávu z citronu a citronovou kůru.
  4. Směs nalijte na upečený sušenkový základ. Dejte do trouby a pečte 30 minut. Dort by měl být na okrajích pevný a uprostřed by se měl třást jako pudink.
  5. Nechte ho v troubě vychladnout. Poté vložte na pár hodin do ledničky.
  6. Na dort si připravte rozvar z melounu. Nakrájené kousky melounu vložte do rendlíku, rozmixujte a rozvařte s javorovým sirupem, dokud není omáčka dostatečně hustá.
  7. Přeceďte směs přes sítko. Na ozdobu můžete přidat lístky máty.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.