Cheesecake s melounovým přelivem
Cheesecake je lehký dort, který je během chvilky připravený a hosté jej milují. Připravte si jeho lahodnou variantu s melounovým přelivem. Recept je snadný, takže s ním mohou pomoct i děti nebo vnoučata.
Co budete potřebovat?
na spodní část dortu
- 220 g oblíbených sušenek
- 85 g másla
na náplň:
- 500 g tvarohu
- 250 g mascarpone
- 180 g moučkového cukru
- 250 g čerstvého smetanového sýru
- 1 vanilkový lusk (můžete nahradit sáčkem vanilkového cukru, ale o to množství snížit cukr moučkový)
- 3 vejce
- citron (kůra i šťáva)
na přeliv
- 200 g melounu bez pecek
- 100 ml javorového sirupu
Postup:
- V mixéru rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem.
- Vložte je na dno dortové formy a pečlivě upěchujte. Vložte na 10 minut do trouby rozehřáté na 180 °C.
- Mezitím smíchejte tvaroh, mascarpone, moučkový cukr, čerstvý sýr, zrníčka z vanilky, vejce, šťávu z citronu a citronovou kůru.
- Směs nalijte na upečený sušenkový základ. Dejte do trouby a pečte 30 minut. Dort by měl být na okrajích pevný a uprostřed by se měl třást jako pudink.
- Nechte ho v troubě vychladnout. Poté vložte na pár hodin do ledničky.
- Na dort si připravte rozvar z melounu. Nakrájené kousky melounu vložte do rendlíku, rozmixujte a rozvařte s javorovým sirupem, dokud není omáčka dostatečně hustá.
- Přeceďte směs přes sítko. Na ozdobu můžete přidat lístky máty.
Související
-
Jak využít melounová semínka? Máme pro vás dva tipy
Kaloricky příznivá pochoutka, navíc při její konzumaci dostáváte do těla i množství tekutin. Možná tušíte, že řeč je o melounu!
-
Jablková a fialková zmrzlina
Apetýt vás receptem osvěží a naláká na skutečné jaro. Z Kuchařky pro Mendela, kterou objevilo Moravské zemské muzeum ve svých archivech, vám nabízíme dva recepty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.