Chalupa ve speciální folii. Ve Valašském muzeu zachraňují unikátní technologií stavbu z 18. století

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm bojují o záchranu dřevěné chalupy z Prlova.

Horkým vzduchem v muzeu ničí dřevokazný hmyz. Aby se dosáhlo požadované teploty, budova musí být celá zabalena do speciální fólie. Budova se zahřeje a zbaví se tak škůdců.

Dnešní vysoké teploty celému procesu pomohou, samotné by ale nestačily.

Budova je totiž zahřívána více než 24 hodin a teplota ve všech jejích částech musí dosáhnout 55 stupňů. Měří se jak teplota ve dřevě, tak i v sanovaném prostoru.

Dnes tedy obalí odborníci chalupu do fólie, zítra zapojí tři agregáty a začnou vhánět do budovy vzduch. U vstupu u hořáku agregátu bude teplota dokonce kolem 120 stupňů celsia.

Unikátní převoz chléva, kolibiska i Libušín. Valašské muzeum bude investovat sto milionů

Dřevěné stavby v muzeu potřebují pravidelnou údržbu

Opravy dřevěnic i přesuny celých staveb letos plánují v rožnovském skanzenu. Valašské muzeum v přírodě vydá na obnovu všech svých areálů bezmála sto milionů korun.

Termosanace je poměrně stará metoda, vyzkoušeli ji poprvé v Dánsku a to dokonce už v roce 1930. V Česku ji pro takto velkou budovu použili odborníci poprvé loni a to právě v rožnovském muzeu pro vůbec nejstarší objekt ve skanzenu - radnici.

Ta byla ošetřena v průběhu let už několikrát, vždy šlo ale o ošetření povrchové a dřevokazný hmyz se tak vracel. Loňská termosanace se ale osvědčila a tak ji použijí i na další dřevěné budovy ve skanzenu.

Úspěšnost je velmi vysoká. Teplota zahubí dokonce i larvy škůdců a objekt je tak chráněn dlouhodobě, zároveň ošetření stavbu nepoškodí. Hotovo by mělo být už přibližně po třiceti hodinách.

Termosanace chalupy je součástí společného projektu rožnovského muzea a Slovenského národného muzea v Martine. Bude tak rekonstruováno 11 objektů lidové architektury, z toho pět v rožnovském muzeu. Projekt podpořily evropské fondy, jeho rozpočet je 13,5 milionu korun, na české straně se utratí 5,6 milionu korun, z toho dotace pokryje 85 procent nákladů.

Záchrana chalupy ve Valašském muzeu v přírodě
autor: Gabriela Hykl

Související