Ceny Salvator za hrdinské činy ve Zlínském kraji získala dvacítka lidí

22. březen 2012

Ceny hejtmana Zlínského kraje Salvator 2011 už mají své držitele. Ve středu večer je obdrželi zdravotníci, policisté, hasiči i občané za hrdinské činy v loňském roce.

Autory projektu, svého druhu prvního v republice, byli studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Na její půdě také putovaly skleněné artefakty a další dary do rukou dvacítky oceněných.

Zlínský hejtman Stanislav Mišák předává občanskou cenu

Vyjmenovat všechny oceněné by zabralo hodně času. Z nominací vyšly celé skupiny hrdinů, jako například strážníci z Bystřice pod Hostýnem, kteří zachránili posádku havarovaného vozu.

„Auto stálo v křoví na předku a posádka se nacházela pod ním. Jednoho ze zraněných jsme vytáhli a když jsme odcházeli, tak auto začalo hořet. Měli jsme tak dvě tři sekundy na to, abychom odešli,“ popsal nebezpečnou událost jeden ze strážníků Miloslav Rozkošný.

Salvatora obdrželo také sedm velitelů zásahu hasičů u ničivého požáru plastikářské firmy v Chropyni. Cenu si pak odnesla i posádka záchranné služby z Uherského Brodu, která pomohla rodičce při domácím porodu.

Profesionálové mají takové činy takříkajíc v popisu práce. Zcela jinak je tomu u kategorie občan. Mezi loňské hrdiny se zařadili Rosťa Trtík a Jiří Tomšů, kteří ve Všemině vytáhli muže z rozvodněné řeky. Lukáš Ošťádal a Jaroslav Němec pak vysíleným zachráncům pomohli s resuscitací. Zdeňka Wasserbauerová si Salvatora zasloužila za získání tří tisíc zájemců o darování kostní dřeně.

autor: rv
Spustit audio