Bude referendum o nemocnici ve Zlíně? Dost podpisů má být příští týden, podle hejtmana se hlasování s volbami nestihne

6. srpen 2020 16:09

K vyhlášení referenda je třeba asi 29 000 podpisů, organizátoři jich chtěli sehnat 30 000.

Zástupci iniciativy Zachraňme Baťovku, tedy Krajskou nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, by měli za týden odevzdat podpisové archy na podporu vyhlášení referenda o stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Čtěte také

K vyhlášení referenda je třeba asi 29.000 podpisů, organizátoři jich chtěli sehnat 30.000. "Zatím nevíme, kolik jich máme, podpisy se pořád sbírají," řekl dnes ČTK zakladatel iniciativy a předseda spolku Zachraňme naše zdravotnictví Ondřej Martínek.

"Řada podpisových archů je ještě u dobrovolníků, budeme je teprve shromažďovat," uvedl Martínek. Iniciativa pořádá v pondělí večer ve Zlíně demonstraci, kde chce ještě sbírat hlasy. Shromáždí-li jich dost, odevzdají je zástupci na krajském úřadě ve čtvrtek 13. srpna.

"Pokud se to nepovede, budeme podpisy sbírat dál," uvedl Martínek, podle kterého by o důležité změně ve fungování krajského zdravotnictví měli rozhodnout občané a stavbu nové nemocnice žádná strana v programu neměla. Otázka v referendu by měla být jednoduchá, a to jestli lidé chtějí novou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích.

Organizátoři již dříve uvedli, že chtějí podpisy odevzdat v půlce srpna, aby se případné referendum mohlo konat s říjnovými krajskými volbami. Podle Martínka postup kontrolovali právníci i organizace Transparency International a je správný.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), který prosazuje stavbu nové nemocnice a je proti rekonstrukci té stávající, uvedl, že referendum s volbami nelze stihnout.

"Kdyby organizátoři přinesli podpisy do 20. července, mohli jsme tu věc stihnout do voleb. Nyní to již není možné jen kvůli zákonným lhůtám," prohlásil hejtman. Náklady na uspořádání referenda jsou podle Čunka sedm milionů s volbami a 27 milionů na referendum samostatné.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související