Brokolicová polévka
V českém jídelníčku se stala brokolice oblíbenou až v průběhu 20. století. Hodí se do polévek, salátů i zapečených pokrmů. Výborná a našemu zdraví prospěšná je i v syrovém stavu.
Obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a jiných živin. Díky tomu prospívá například našemu srdci, kostem nebo i krvetvorbě.
Potřebujete:
- 1 brokolici
- 2 větší brambory
- 1 cibuli
- 125 ml smetany
- 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje (ne řepkový)
- sůl a pepř
- 2 rohlíky
- trochu másla
Postup:
- V kastrůlku rozpálíme olej.
- Poté přidáme cibuli a brambory nakrájené na kostičky.
- Společně osmahneme dozlatova.
- Následně přidáme nakrájenou brokolici a vše zalijeme litrem studené vody.
- Vaříme doměkka.
- Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
- Dále přidáme sůl a pepř a také smetanu.
- Krátce na mírně ohni ještě povaříme a také dochutíme podle libosti.
- Podáváme s osmahlými krutonky – připravíme tak, že rohlíky nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle.
Související
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
-
Polévka z černého kořene
Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.
-
Celerovo-hříbková polévka
Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.