Biskupská garda se vrátí po sto letech před zámek v Kroměříži. Bude o víkendech střežit vchod

Vchod do kroměřížského Arcibiskupského zámku bude v turistické sezoně strážit pravidelně biskupská garda.

Novinku nachystalo vedení památky UNESCO. Dva gardisté by měli v uniformách ve strážních budkách stát přes den zřejmě každou sobotu, možná i neděli.

Gardisté v minulosti střežili zámek a biskupa, který na něm pobýval. „Naposledy strážili vstup před zhruba sto lety,“ řekl kastelán Martin Krčma.

Podle něj se lidé rádi fotí u vstupu do zámku. „Předpokládáme, že se živou stráží to bude ještě atraktivnější,“ uvedl Krčma.

Biskupská garda nebude jedinou novinkou. Olomoucké arcibiskupství dostane z Integrovaného operačního programu evropskou dotaci 202,2 milionu korun na rekonstrukci zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Rozsáhlá obnova památek začne už letos a potrvá do roku 2022.

Biskupská garda se vrátí před zámek v Kroměříži

V prvním patře zámku budou práce zahrnovat restaurování několika místností včetně slavného Sněmovního sálu. Úpravy se dotknou i galerie, takzvané Staré knihovny nebo Manského sálu ve druhém patře. Nové bude i uspořádání prohlídkových okruhů.

Zámek a Podzámecká a Květná zahrada jsou od roku 1998 součástí seznamu hmotného dědictví UNESCO. Od ledna do konce října loňského roku je navštívilo 181 173 lidí.

autoři: pes , Tomáš Fránek

Související